Yuneec.bg Yuneec.bg

Меню

Как да пилотираме дрон безопасно

Безопасното пилотиране е забавно пилотиране. Проектираните от Yuneec летателни платформи се отличават с вградени функции за безопасност, които предпазват Вас и другите около Вас.

Тук ще намерите полезни съвети за вградените функции за безопасност и информация, как да пилотирате своя дрон безопасно. Старайте се винаги да летите безопасно, не навлизайте в личното пространство на другите, забавлявайте се.

Планиране на полета

Дроновете Yuneec са препрограмирани да не могат да се пилотират в посочените от властите  така  наречени забранени зони за пилотиране или над 122 метра височина. Има много чудесни места за пилотиране, но има и забранени такива. Винаги преди полет се уверявайте, че сте запознати с местните правила за летене и не забравяйте Вашето разрешение за пилотиране.

Летете на открито

Винаги пилотирайте своя дрон на открито, където няма хора и имущество. Никога не летете над хора или животни. Не е изключено да изгубите контрол над дрона си, или друг форсмажорен фактор да повлияе върху управлението и да предизвика падане. Дроновете са сравнително леки машини, но при падане от известна височина могат да причинят сериозни наранявания.


Подготовка за полет

Непосредствено преди полет проверете внимателно дрона

Прегледайте дрона за поражения и визуални щети, които могат да се окажат причина за технически неизправности.

Заредете батериите

Времето за полет с пълен заряд на батерията за повечето дронове е около 20-25 минути. Уверете се, че батериите са заредени, за да извлечете максимума от всяка сесия. Обикновено батериите се зареждат напълно за около два часа, така че ако ще използвате дрона интензивно се запасете с оптимален брой батерии.

Пропелери

Ако дронът ви не е със сгъваеми пропелери, като на Yuneec Breeze 4k например, преди полет е нужно да монтирате пропелерите. Имайте предвид, че повечето дронове изпозлват два вида пропелери, които се въртят в различни посоки, за да постигнат по-стабилен и контролиран полет. Прочетете инструкциите за монтаж и монтирайте пропелерите обозначени „A“ или „B“ на съответстващите ротори обозначени с „A“ или „B“.

Проверете контролера (дистанционното управление)

Винаги включвайте контролера преди да включите дрона и му дайте време напълно да зареди. Винаги изключвайте дрона преди да изключите контролера. Ако не спазвате стриктно тази последователност рискувате да повредите дрона или да изгубите контрол над него по време на полет.

Важен момент тук е и да следите внимателно за батерията на контролера или дистанционното, което използвате. Някои модели имат защита, при която ако свърши енергията на контролера, дронът се завръща безопасно на земята. Но други модели нямат тази опция.


По време на полет

Излитане и кацане

При излитане и кацане винаги спазвайте дистанция от поне 8 метра от дрона. Това ви осигурява достатъчно време за реакция, ако нещо се обърка. Някои модели дронове имат заложена опция за кацане на не по-малко от няколко метра от контролера, но по-бюджетните модели не разполагат с подобни екстри.

Зрителен контакт

Поддържайте зрителен контакт с дрона по време на целия полет. За да сте сигурни, че дронът ще е винаги под Ваш контрол, разстоянието, на което дронът може да се отдели от контролера при повечето модели е ограничено.

Максимална височина на полет

По закон нямате право да пилотирате своя дрон над 122 метра височина. Счита се, че над тази височина може да застрашите полет на селскостопанска, военна или цивилна авиация.

Под контрол

Винаги дръжте двете си ръце на контролера (дистанционното управление), не се разсейвайте и не губете зрителен контакт. Секунди невнимание могат да предизвикат сблъсък или падане на дрона, което да доведе до материални щети или до нараняване на някого.

Без алкохол и опиати

Както при управлението на МПС или други машини, и тук е важно да управлявате дрона си в добра кондиция. Не излитайте, ако сте употрябвали алкохол или упойващи вещества, които биха повлияли на погледа, рфлексите и преценката ви. Това може сериозно да застраши вашия живот или този на околните.

Папараци

Дроновете са на път да прекроят идеята за лично пространство, давайки достъп до недостъпни с други средства места. Спазвайте етика, уважавайте имуществото и не навлизайте в личното пространство на хората.

© 2003-2019 - Bittel Всички права запазени. Онлайн решаване на спорове
Дизайн и програмиране: StudioX